Creditele bancare în valută națională continuă să se ieftinească

Noutăți


Creditele bancare în valută națională continuă să se ieftinească

Tendinţa de scădere a ratei medii ponderate a dobânzilor la creditele în lei moldovenești se menţine al doilea an consecutiv și a coborît la 10 la sută în luna iulie, față de 14,01 la sută în perioada similară a anului precedent.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), un nivel relativ similar cu cel din iulie 2017 a fost înregistrat în noiembrie 2014, respectiv 9,81 la sută, când dobânda se afla pe un trend descrescător, însă după devalizarea celor trei bănci a început să crească continuu și a atins nivelul de 16,09 la sută în ianuarie 2016.

Băncile au oferit în iulie rate ale dobînzii și mai mici, 9,63 la sută, la creditele acordate populației. Cele mai ieftine sunt împrumuturile pentru imobil, rata la aceste credite a fost de 7,50 la sută. Datele BNM mai relevă că, deși creditele se ieftinesc, cererea pentru credite nu este în creștere. În luna iulie au fost contractate finanțări în sumă de 1 mld. 318 mil. lei, cu peste 220 mil. lei mai puțin decât în luna precedentă.

În volumul creditelor nou acordate, diferența între ratele dobânzii la creditele în lei și cele în valută străină s-a diminuat de circa două ori. Există premisele ca această evoluţie să continue, dacă fundamentele economice se păstrează, apreciază experții.

În luna iulie, rata medie ponderată la depozitele la termen atrase în valută străină a fost de 4,95 la sută, față de 5,90 la sută în perioada similară a anului 2016. Băncile din Republica Moldova se confruntă cu un nivel foarte înalt de lichiditate excesivă, constata anterior BNM.

“În pofida majorării normei rezervelor obligatorii până la 40 la sută din mijloacele atrase de bănci, mai avem lichiditate excesivă de 7 mld. lei. Sunt niveluri foarte înalte, noi le privim cu o foarte mare atenție și încurajăm trendul de creștere a activității de creditare pe care l-am văzut recent în economie”, a menționat Guvernatorul BNM Sergiu Cioclea în cadrul conferinței de presă în care a fost prezentată Situația financiară a sectorului bancar.

http://www.moldpres.md/