Experții GET: Situația economică din RM se îmbunătățește

Noutăți


Experții GET: Situația economică din RM se îmbunătățește

Economia moldovenească a revenit, în ultima perioadă, pe o traiectorie în creștere. Conform proiecției actuale, tendința se va dezvolta cu aceeași viteză și după anul 2017, estimează autorii analizei publicată de German Economic Team (EGT).

Experții GET susțin că economia moldovenească a fost recuperată în mare măsură, iar principalii indicatori macro-economici se dezvoltă pozitiv. Analiza denotă că potențialul de creștere, nevalorificat încă pe deplin, poate fi atins prin intermediul reformelor structurale, similare celor derulate în prezent în sectorul bancar cu sprijinul FMI. În 2017, există posibilitatea reluării și consolidării investițiilor publice, de rând cu creșterea creditării agenților economici prin intermediul sectorului bancar.

German Economic Team Moldova (GET Moldova) reprezintă un grup de economiști care oferă consultări analitice pentru sectorul public, privat, ONG-uri. Începând cu 2010, GET Moldova menține dialogul cu privire la politicile economice cu Guvernul Republicii Moldova și este finanțat de Ministerul Federal al Economiei și Energiei din Germania.

Ministerul Economiei și Infrastructurii se așteaptă în acest an la o creștere de 4,5 la sută. Pentru anii 2017-2020 se prognozează o creştere a Produsului Intern Brut de 3,5-4,5 la sută anual. Creşterea va fi determinată de îmbunătăţirea contextului economico-financiar la nivel mondial, promovarea mai intensă a exporturilor, dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor din sectorul privat din partea statului, continuarea reformelor structurale și alți factori.

http://www.moldpres.md/