Investiţiile atrase în zonele economice libere, în creştere

Noutăți


Investiţiile atrase în zonele economice libere, în creştere

Investiții de peste $22 mil. au fost atrase, în primul semestru al acestui an, în cele șapte zone economice libere și parcuri industriale din Republica Moldova. Prin urmare, volumul total al investițiilor s-a ridicat la $305,3 mil., de la începutul activității acestora.

Conform datelor Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), față de 1 iulie 2016 investițiile au crescut cu 26,5 la sută. Potrivit analizelor MEI, cea mai mare cotă a investițiilor, 36,4 la sută din total, revine zonei economice (ZEL) „Bălți”, după care urmează cu o cotă de 23 la sută ZEL „Ungheni-Business” și 22,1% în zona antreprenoriatului liber „Expo-Business-Chişinău”.

Industria din zonele economice liberă înregistrează o creștere cu mult peste nivelul consemnat per totalul sectorului din țară. Cifra de vânzări a producției industriale a crescut cu 18,8 la sută, în prețuri curente față de perioada corespunzătoare a anului trecut. Statisticile făcute publice arată că industria Republicii Moldova a avut o evoluție anemică în primul trimestru, cu o creștere nesemnificativă de 0,3 la sută.

Cea mai mare parte a producției industriale fabricate în zonele economice libere, 84,0 la sută, a fost exportată, iar pe piața internă a RM au fost comercializate mărfuri în valoare de 48,6 mil. lei sau 2,1 la sută. În total, volumul exportului mărfurilor şi serviciilor din zonele economice libere, în perioada de referință, s-a majorat cu 23 la sută, până la 2,2 mld. lei. Cota zonelor economice libere în volumul exporturilor Republicii Moldova în primul semestru al anului curent, a constituit 10,6 la sută, comparativ cu 10,1% în perioada similară a anului 2016 și 8,5% în anul 2015.

Rezidenții zonelor economice libere au plătit impozite în sumă de 140,7 mil. lei, cu 36,5 la sută mai mult decât în primul semestru 2016.

În ianuarie-iunie 2017 în Moldova au activat șapte zone economice libere, pe teritoriul cărora erau înregistrați 167 de rezidenți, dintre care cei mai mulți în ZEL „Bălți” (46), ZAL „Expo-Business-Chișinău” (40), ZEL „Ungheni-Business” (34) și  ZAL PP „Valkaneş” (24).

Ministerul Economiei și Infrastructurii mai anunță că în semestrul doi al anului curent, în unele zone economice libere urmează a fi realizate noi proiecte investiționale, care vor facilita creșterea volumului investițiilor, precum și crearea unui număr mare de noi locuri de muncă.

http://www.moldpres.md/