Slovacia va susţine modernizarea posturilor vamale moldoveneşti

Noutăți


Slovacia va susţine modernizarea posturilor vamale moldoveneşti

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Slovace în Republica Moldova, Róbert Kirnag, în cadrul căreia au discutat despre colaborarea bilaterală instituită, precum și posibilitățile acordării asistenței pentru implementarea standardelor europene în domeniul vamal.

Ambasadorul a exprimat disponibilitatea Slovaciei de a oferi Serviciului Vamal asistență financiară în procesul de modernizare a elementelor de infrastructură de pe teritoriul posturilor vamale de frontieră, astfel încât să fie create condiții optime pentru participanții la traficul transfrontalier.

La rândul său, Vitalie Vrabie i-a mulțumit Ambasadorului pentru susținerea eforturilor de modernizare a instituției conform celor mai bune practici europene, inclusiv pe segmentele ce vizează schimbul de experiență și asistența metodologică. El și-a reiterat gratitudinea pentru suportul oferit de autoritatea vamală slovacă, care asistă Serviciul Vamal în demersurile de dezvoltare a conceptului AEO și a altor proceduri vamale simplificate.

De asemenea, șeful Vămii a subliniat și contribuția Înaltului Consilier UE, Rosario de Blasio, care a identificat oportunitățile de asistență financiară din partea Slovaciei, orientate spre reabilitarea celor mai vitale elemente de infrastructură din cadrul punctelor de trecere a frontierei.

Relațiile de cooperare vamală între Republica Moldova și Republica Slovacă sunt prevăzute de Acordul de cooperare și asistență reciprocă în domeniul vamal, semnat la Bratislava, la 22 martie 2007, precum și de Acordul de Asociere a Republicii Moldovei cu Uniunea Europeană.

http://customs.gov.md/