Rezervele valutare au atins un nou record istoric

Noutăți


Rezervele valutare au atins un nou record istoric

Activele oficiale de rezervă au atins, la 31 ianuarie, un nou record istoric, $2,9 mld., potrivit datelor difuzate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Rezervele valutare s-au majorat luna trecută cu circa $100 mil., față de sfârșitul anului trecut.

După criza bancară din 2014, rezervele au scăzut cu circa un miliard de dolari SUA și în octombrie 2015 au atins cel mai jos prag, respectiv $1,74 mld. După stabilizarea cursului leului, asanarea sistemului bancar și restabilirea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional, intrarea pe contul Ministerului Finanțelor a unor credite externe, Banca Națională a reușit în doi ani să recupereze pozițiile pierdute.

BNM intervine pe piața valutară internă doar în calitate de cumpărător de valută străină, în condițiile în care cursul leu-dolar a continuat să scadă pe parcursul anului trecut și începutul acestui an.

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că activele oficiale de rezervă au crescut în 2017 cu $598 mil., față de o majorare cu $470 mil. în anul 2016.

https://www.moldpres.md