În Moldova cresc prețurile la benzină și motorină

Noutăți


În Moldovs cresc prețurile la benzină și motorină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru perioada 7-20 martie prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 17,80 lei pentru un litru, iar la motorină de 15,85 lei.

Prețurile de referință pentru următoarele două săptămâni sunt cu 13 bani per litru de benzină mai mari decât cele anterioare, iar motorina s-a scumpit cu 27 de bani. Scumpirea s-a produs, după cea mai semnificativă reducere a prețurilor la carburanți din ultimul an, cu 95 de bani per litru la benzină și 90 de bani la motorină.

Noile prețuri la benzină și motorină au intrat în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 7 martie până la 20 martie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât cele stabilite de ANRE.

Cotaţia barilului de petrol Brent s-a ridicat la mijlocul zilei de marţi, 6 martie, la nivelul de $66,08, după ce la 1 martie atinsese cel mai jos nivel din ultimele săptămâni, respectiv $63,39. O corecţie a preţului petrolului s-a produs la începutul acestei săptămâni ca urmare a informațiilor privind reducerea stocurilor de petrol la principalul depozit american Cushing din statul Oklahoma.

Experții apreciază creșterea cotației la petrolul Brent drept cea mai mare în aspect procentual din ultimele trei săptămâni. Stocurile din  Cushing s-au redus săptămâna trecută cu 600 mii de barili și continuă să scadă a unsprezecea săptămână consecutiv, atingând cel mai jos nivel din 2014.

„Tendința de scădere a rezervelor mondiale arată că piața, în principiu, se confruntă cu un deficit al ofertei“, a declarat analistul Raymond James & Associates Pavel Molcianov, citat de presa rusă.

Conform previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), cererea mondială la petrol va crește în următorii cinci ani.

https://www.moldpres.md