Exporturile moldovenești pe piața UE, în creștere

Noutăți


Exporturile moldovenești pe piața UE, în creștere

Exporturile Republicii Moldova destinate țărilor Uniunii Europene au crescut, în primele două luni ale acestui an, cu 40,2 la sută comparativ cu perioada similară din anul precedent, o valoare peste aşteptări și cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, este al doilea an consecutiv când livrările de mărfuri moldovenești pe piața UE sunt într-o puternică creștere, după criza din 2016, când pe fondul reducerii cererii, exporturile au scăzut cu 20 la sută. Creșterea consemnată la începutul acestui an este a doua ca mărime din istoria relațiilor cu Comunitatea Europeană, după anul 2011, când avansul a fost de 54,1 la sută.

Moldova a exportat, în ianuarie-februarie, mărfuri în țările UE în valoare de 293,3 mil. lei, iar ponderea acestora în total exporturi a atins maximul de 67,2 la sută.

Statisticile arată că, în ianuarie-februarie 2018, comparativ cu perioada similară din anul 2017, s-au majorat cu 38,2 la sută exporturile în România, de 1,7 ori în Germania, cu 48,1 la sută spre Italia, care ocupă primele trei poziții de destinație a mărfurilor moldovenești printre țările din comunitatea europeană.

Exporturile din Republica Moldova au crescut considerabil în primele două luni ale anului în Spania (de 1,8 ori), Polonia (cu 46,1%), Grecia (de 2,2 ori), și Olanda (de 1,7 ori). Reexporturile de mărfuri după prelucrare, destinate în fond țărilor UE (îmbrăcăminte, fire, cabluri și transformatoare electrice, încălțăminte și părți de încălțăminte, nuci decojite, scaune și alt mobilier, valize, geamantane) au deținut 22,4 la sută în total exporturi.

BNS anunță că exporturile de mărfuri au crescut per total, în ianuarie-februarie 2018, cu 38 la sută față de perioada similară a anului 2017, până la $436,3 mil., în timp ce importurile s-au majorat cu 33,8 la sută și au atins nivelul de $801,9 mil.

https://www.moldpres.md