Prețul la benzină a scăzut ușor, iar la motorină a crescut

Noutăți


Prețul la benzină a scăzut ușor, iar la motorină a crescut

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit, pentru perioada 18 aprilie–1 mai, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 18,47 lei pentru un litru, iar la motorină de 16,44 lei.

Prețul de referință la benzină pentru următoarele două săptămâni este cu 1 ban per litru mai mic decât cel anterior, iar motorina s-a scumpit cu 19 bani, după ce în perioada anterioară prețul a crescut cu 52 bani per litru.

Cotaţia barilului de petrol Brent a coborât la începutul săptămânii curente la $71,33 pentru un baril, în ușoară scădere față de cotațiile înregistrate la deschiderea burselor, după ce în săptămâna trecută a atins nivelul maxim din ultimii patru ani, de $73.

Agenția Reuters a explicat motivul creșterii prețurilor la deschiderea burselor prin faptul că există temeri privind posibile întreruperi de livrări ale petrolului, din cauza agravării conflictului din Orientul Mijlociu, introducerea unor noi sancțiuni de către SUA contra Iranului și reducerea continuă a producției de petrol în Venezuela. Pe de altă parte, se atestă o creștere rapidă a producției de petrol în SUA din contul gazelor de șist.

Acum două săptămâni, când ANRE a stabilit prețurile de referință la carburanți pentru perioada 4-17 aprilie, cotaţia barilului de petrol Brent a fost de $67,89 pentru un baril.

https://www.moldpres.md