Raportul BNM: prețurile continuă să scadă

Noutăți


Raportul BNM: prețurile continuă să scadă

Rata anuală a inflației se va diminua de la nivelul de 4,7 la sută înregistrat în luna martie 2018, până la nivelul de 2,2 la sută în medie pentru trimestrul IV 2018, sub limita inferioară a intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută.

Valoarea medie anuală va reveni în intervalul de variație a țintei în semestrul I al anului viitor, a menționat prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Vladimir Munteanu, în cadrul prezentării Raportului asupra inflației nr. 2.

Potrivit lui, comparativ cu valorile consemnate în cadrul Raportului asupra inflației nr. 1, valoarea medie anuală proiectată a ratei anuale a inflației este inferioară cu 0,4 puncte procentuale pentru anul 2018 și în creștere cu 0,2 puncte procentuale pentru anul 2019.

BNM a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2018 la o medie anuală de 3,3 la sută și a majorat previziunile pentru anul viitor la 4,9 la sută, față de nivelul de 4,7 la sută anticipat anterior.

Rata anuală a inflației s-a diminuat de la 7,3 la sută, în luna decembrie 2017, până la 4,7 la sută în martie 2018, ca urmare a reducerii prețurilor la produsele agroalimentare, a prețurilor reglementate și a celor la resursele energetice.

Riscurile asociate perspectivei inflației, în special pentru a doua parte a orizontului de prognoză, derivă din creșterea prețurilor internaționale la petrol și materii prime, incertitudinea cu privire la durata acestei creșteri, disensiunile comerciale dintre principalii actori ai economiei mondiale, vulnerabilitatea prețurilor la produsele agricole autohtone față de condițiile meteorologice, incertitudinile privind recolta din anul 2018 și ajustarea tarifelor la serviciile reglementate în 2019.

https://www.moldpres.md