BNM a păstrat prognoza inflației pentru 2018

Noutăți


BNM a păstrat prognoza inflației pentru 2018

Banca Naţională a Moldovei a păstrat prognoza anterioară pentru inflație pentru anul 2018, dar a relevat noi factori care ar putea contribui la o ușoară abatere a traiectoriei sale.

Potrivit BNM, conform așteptărilor, rata anuală a inflației în luna aprilie 2018 a consemnat 3,7% și va ieși în luna mai curent din intervalul de variație a țintei. Evaluarea și cuantificarea riscurilor asociate perspectivei inflației denotă, în general, valabilitatea prognozei publicate în luna mai 2018.

Cu toate acestea, au fost identificați noi factori care s-au conturat după runda de prognoză publicată în luna mai 2018 și care vor contribui la o deviere nesemnificativă a traiectoriei pe termen scurt a inflației de la prognoză. Astfel, amânarea modificării tarifului la energia electrică în trimestrul curent a determinat o traiectorie superioară a prețurilor reglementate în trimestrul II 2018. Aceasta se va inversa în a doua parte a anului 2018 datorită unei diminuări anticipate mai pronunțate a tarifului în trimestrul următor.

Totodată, riscurile asociate creșterii peste așteptări a prețurilor internaționale la petrol pot genera presiuni inflaționiste în anul 2019, care se vor reflecta într-o posibilă ajustare mai pronunțată a tarifelor în anul viitor.

http://www.infomarket.md/