Rata dobânzii la creditele în lei, în scădere

Noutăți


Rata dobânzii la creditele în lei, în scădere

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele în monedă naţională, acordate de băncile moldoveneşti, a coborât în luna mai 2018 la un nou minim istoric, de 8,63 la sută anual, față 10,26 la sută în perioada similară a anului precedent. Este pentru prima oară când rata dobânzii la finanțările în monedă națională coboară sub 9 la sută, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) făcute publice.

Experții apreciază că perioada cu dobânzi relativ mici va continua. Reintrarea inflației pe un trend de scădere și o posibilă reducere a ratei de politică monetară de către BNM vor trage ușor în jos dobânzile la creditele în lei, sunt de părere experții financiari.

Datele BNM mai relevă că odată cu ieftinirea creditelor, a crescut suma împrumuturilor bancare contractate. Agenții economici și populația au luat de la bănci, în luna mai, credite în sumă de peste 1,6 mld. lei, cu 35 mil. lei mai mult decât în luna precedentă și cu aproape 600 mil. peste nivelul din prima lună a anului. Creditele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani au fost cele mai solicitate. În luna mai, ponderea lor a constituit circa 45 la sută din volumul total al creditelor în moneda naţională, fiind acordate la o rată medie de 8,14 la sută.

Ponderea majoră a creditelor noi acordate în moneda naţională, 53,6 la sută din volumul total al creditelor în moneda naţională, a revenit finanțărilor oferite persoanelor juridice cu o rată medie de 9,32 la sută. În același timp, persoanele fizice au contractat credite în lei cu o rată medie de 7,82 la sută, iar dobânda medie la creditele pentru imobil a fost de 7,37 la sută. Suma împrumuturilor pentru imobil s-a dublat în ultimele patru luni, înregistrând o creștere de la 74 mil. la 153 mil. lei.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 4,93 la sută. În luna mai, creditele noi în valută au fost reprezentate preponderent de creditele acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 4,80 la sută, constituind 96,6 la sută din totalul creditelor în valută în sumă echivalentă cu 856 mil. lei.

https://www.moldpres.md