Banca Mondială a aprobat o nouă finanțare pentru RM

Noutăți


Banca Mondială a aprobat o nouă finanțare pentru RM

Consiliul de Directori al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unei finanțări Republicii Moldova în valoare de  $30 mil. pentru operațiunea privind politicile de dezvoltare în domeniul guvernanței economice. Banii devin disponibili ca urmare a realizării de către Guvern a reformelor în domeniul guvernanței economice, și anume, managementul finanțelor publice, îmbunătățirea mediului de afaceri, inclusiv, domeniul bancar, agricultura și sectorul energetic.

Scopul finanțării este asigurarea stabilității macroeconomice și stimularea creșterii economice, precizează Ministerul Finanțelor. Potrivit ministerului, Programul de Management Economic al Republicii Moldova DPO-3 este una dintre cele mai importante componente ale Parteneriatului Strategic pentru perioada anilor 2018-2021 și sprijină Strategia națională de dezvoltare a Guvernului Moldova 2020. Banii sunt oferiți sub formă de sprijin bugetar în baza acțiunilor stabilite în matricea de politici cu condițiile de concesiune de tip Blend.

Un comunicat de la Banca Mondială menționează că instituția financiară internațională oferă resurse pentru a ajuta Republica Moldova în eforturile de reducere a riscurilor fiscale și armonizare a condițiilor de dezvoltare a sectorului privat.

“Aprobarea finanțării recunoaște reformele recente, implementate în Moldova pentru îmbunătățirea sistemului de pensii, creșterea funcționalității Autorității Naționale de Integritate, consolidarea guvernanței în sectorul bancar și ameliorarea mediului de afaceri, ca să numim doar câteva”, a declarat Anna Akhalkatsi, director de țară pentru Moldova, Banca Mondială.

Finanțarea oferită de Banca Mondială va contribui la sustenabilitatea sistemului de pensii, reducerea prevalenței fumatului, îmbunătățind astfel rezultatele în domeniul sănătății prin impozite mai mari la tutun, consolidarea transparenței întreprinderilor de stat prin cerințe de raportare financiară mai bune, precum și creșterea transparenței în sectorul public printr-un regim îmbunătățit de declarare a averii pentru funcționarii de rang înalt. De asemenea, va fi acordată asistență pentru dezvoltarea sectorului privat, prin raționalizarea procesului de obținere a autorizațiilor și permiselor de către companii și prin simplificarea testării interne a semințelor, răsadurilor, pesticidelor și îngrășămintelor în scopul creșterii productivității agricultorilor.

În final dar nu și în ultim rând, această finanțare pentru politici de dezvoltare va contribui la consolidarea regimului de guvernanță în sectorul bancar și la îmbunătățirea transparenței procesului de achiziție a energiei electrice, subliniază Banca Mondială.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste $1 mld. au fost alocați pentru aproximativ 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active, suma totală a angajamentelor constituind $357,9 mil. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, guvernarea electronică, sectorul sănătății, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.

Portofoliul de angajamente al Corporației Financiare Internaționale în Moldova constituie $53,8 mil. ($50,9 mil. în circulație) și constă din 95% împrumuturi și 5% capital propriu. Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de $95 mil. Ambele instituții sunt membri ai Grupului Banca Mondială.

https://www.moldpres.md