Exporturile moldovenești au crescut cu circa 30%

Noutăți


Exporturile moldovenești au crescut cu circa 30%

Exporturile Republicii Moldova au crescut, în primele cinci luni ale anului curent, cu 28,5%, față de aceeași perioadă a anului 2017, ajungând la cifra de $1,101 mld.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene dețin o cotă de 67,9%, cu 4,6 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, în țările CSI au ajuns 16,1 la sută din produsele moldovenești exportate în intervalul de timp menționat.

Datele Biroului Național de Statistică arată că Republica Moldova a exportat, în perioada ianuarie-mai, mai multe legume și fructe, cereale, semințe, băuturi alcoolice și nealcoolice.

Și valoarea mărfurilor importate în lunile ianuarie-mai 2018 s-a majorat cu 27 la sută, alcătuind $2276,3 mil. În particular, au crescut importurile de legume și fructe, cereale, carne, produse alimentare, petrol.

Decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în intervalul ianuarie-mai 2018 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de $1,175 mld., cu 25,6% mai mare față de cel înregistrat în perioada similară din anul 2017.

https://www.moldpres.md