APP a cumpărat 41% din acțiunile MAIB

Noutăți


APP a cumpărat 41% din acțiunile MAIB

Agenția Proprietății Publice (APP) a cumpărat la Bursa de Valori a Moldovei două pachete de acțiuni ale Moldova Agroindbank (MAIB) în valoare de 450 mil. lei pe care ulterior le va scoate la licitație. Statul a cumpărat cele 41,09 la sută din acțiunile MAIB, la preț de 1054 și 1056 lei acțiunea, arată date ale Bursei de Valori a Moldovei (BVM).

BVM estimează valoarea tranzacției la circa $27 mil. În total au fost tranzacționate 426 365 acțiuni noi emise de bancă după ce hârtiile de valoare deținute de un grup de acționari, care au fost anulate pe motiv că au acționat concertat, nu s-a reușit a fi înstrăinate în termenele stabilite. Acționarii respectivi au achiziționat o cotă substanţială în capitalul social al băncii fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale a Moldovei.

Ulterior, APP va expune la vânzare pe piața reglementată, prin intermediul licitației cu strigare, ca pachet unic, acțiunile nou emise de banca de importanță sistemică Moldova Agroindbank. Vor fi oferite condiții egale de participare la licitație, atât potențialului achizitor, semnatar al antecontractului, cât și altor potențiali achizitori calificați.

Agenția Proprietății Publice în numele Guvernului Republicii Moldova a semnat, la 22 iunie, cu Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) un antecontract de vânzare a 41,09 la sută din acțiunile noi emise de Moldova Agroindbank.

Guvernul a permis, în ședința din 20 iunie, APP să intre în posesia a 41,09 la sută din acţiunile MAIB, care în viitor ar putea fi cumpărate de un consorţiu de investitori, format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi două fonduri de investiţii – AB Invalda INVL (Lituania) şi Horizon Capital (SUA).

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat, la 19 iunie, achiziționarea de către consorțiul internațional de investitori a pachetului de acțiuni în mărime de 41,09 la sută din capitalul social al băncii comerciale Moldova Agroindbank.

BNM a obligat în 2016 două grupuri de acționari ai Moldova Agroindbank  care au acționat concertat și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 41,09 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale, să înstrăineze în termen de 3 luni acțiunile achiziționate. Deoarece acțiunile menționate nu au fost înstrăinate în termenele stabilite, acestea au fost anulate și emise altele noi, ca urmare un pachet de 41,09 la sută din acțiuni, au fost expuse de mai multe ori la vânzare.

Vânzarea pachetului de acțiuni al Moldova Agroindbank este și un angajament al autorităților Republicii Moldova față de Fondul Monetar Internațional.

https://www.moldpres.md