SFS a depistat nereguli privind achitarea salariilor

Noutăți


SFS a depistat nereguli privind achitarea salariilor

Circa 24 mil. lei au ajuns suplimentar în buget în primul semestru curent, după ce Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a depistat mai multe nereguli și a efectuat recalculări la achitarea plăților salariale de către agenții economici.

Surse din cadrul SFS au precizat că printre încălcările depistate se numără diminuarea fondului de salarizare, a impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale şi a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. În rezultat, au fost adoptate 76 de decizii asupra cazurilor de încălcare a legislaţiei, în baza cărora au fost calculate suplimentar pentru plata la buget obligaţii aferente plăţilor salariale în sumă totală de 23,72 mil. lei.

Astfel, încasările la buget la capitolul impozitul pe venit din salariu în primul semestru al acestui an s-au majorat cu 14,7 %, comparativ cu perioada similară a anului precedent, și au atins suma de 1,88 mld. lei. Totodată, încasările la bugetul asigurărilor sociale de stat au crescut cu 14,8 %, iar la bugetul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală – cu 14,4 %.

În luna martie 2018, SFS a inițiat o campanie de prevenire și combatere a fenomenului muncii la negru cu genericul „Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate drepturile!”.

https://www.moldpres.md